4 - Efter kokning Häll ut massan på teflonväven.
Efter ca. 1 minut har massan bildat en „hinna“ i kanterna och du kan nu blande i färgen (vänta dock lite med den röda färgen) samt ev. citronsyra eller lakrits.
Häll i allt pulver (lakrits, titandioxid) sist för att undgå klumpar.
Vik med skrapornas kanter in mot mitten, så massan blandas ordentligt.
Till sist läggs smaken snabbt in i mitten på massan, som viks ihop med en gång, så den inte ångar bort. (Mätt upp i en 2 ml. spruta i förväg, så går det snabbare).
Så fort du kan röra vid massan med fingrarna, går du från att älta med skraporna över till handältning. Använd „lätta“ rörelser, så händerna endast är i beröring med massan en kort tid.
(Om Ni är flera om kokningen kan nästa portion sättas över nu. Det är inte nödvändigt att rengöra grytan. Blanda ingredienserna och starta kokningen enligt beskrivningen).
När massan är färdigblandad och avkyld tillräckligt för att man kan röra vid den, kan man göra klubbor eller klippa till karameller:
Klubbor: En klump massa formas runt pinnen.
Trekantiga karameller: Klipp av en liten klump massa och rulla ut den till en tunn "korv". Klipp av korven, vänd korven 1/4 varv och klipp av en ny karamell. OBS: Man kan endast klippa, inte dra av karamellen.
Runda karameller: Rulla en tunn "korv" av lite karamellmassa, låt den bli kall, och knäck av karamellerna. Gör det på ett sätt, så det inte flyger små bitar över hela köket.
Kom ihåg: De varma karamellerna får inte röra vid varandra, när de klipps av, annars fastnar de i varandra i en klump.
Tiden, när massan är formbar är inte så lång, börja därför att klippa eller forma så fort det är möjligt att hålla på massan. Låt den stora klumpen, som inte används, ligga på den varma plåten och klipp endast av en liten del åt gången.
När karamellerna eller klubborna är avkylda läggs de omedelbart i en lufttätt burk eller påse, så de inte suger åt sig fukt.
Dra karamellmassan: Man kan „dra“ karamellmassan genom att så fort som möjligt dra en tjock "korv", vika ihop den och dra igen flera gånger. PÅ det viset ältas det luft in i massan, som blir luftig och pärlemorsfärgad /pastellfärgad. (Använd ev. mer färg, då den även blir ljusare.)
Karemellkonst: Tag en klump varm karamellmassa och forma den till elefanter, möss, katter, rosor, snögubbar mm.
Värmeugn eller brödrost kan förlänga „formtiden“.