Yrkeserfarenhet

Sensorisk motorik

Sensorisk motorik i förskolan

- att limma lätte dun på fågler av kartong

Margit, pedagog

'För de små, var det en sensorisk upplevelse att få vara med. Barnen lärde sig om limmets konsistens och effekt och om hur lite en fjäder väger och hur lätt det är att få den att flyga. Under tiden tog jag tillfället i akt att prata ed barnen om fåglar och färger. Att fåglarnas form redan var utstansade var en stor fördel eftersom barn i den åldern ännu inte behärskar att klippa med sax. Jag tror faktiskt att detta bidrog till att barnen var extra stolta när vi sedan dekorerade taket med de färgglada fåglarna. Ingen behövde gissa vad det skulle föreställa'.

Se barnens resultat från dagen då de limmade dun på fåglar av kartong och läs vad pedagogen tyckte om upplevelsen med de små.

Sensorisk motorik är en viktig grund för de färdigheter ett barn ska lära sig. Vid en sensormotorisk utmaning påverkas kroppen till att bearbeta signaler om en viss känsla eller reaktion.

Med den kunskapen packade vi för ett besök i en förskola i närheten av oss. I väskan packade vi ner färgglada kalkondun, utstansade fåglar av kartong och VTR Glue, lämplig för små barn att använda eftersom det fäster bra och kan lätt tvättas bort med vatten. Här försöker vi att berätta hur stämningen var när de mindre barnen fick starta upp.

© Creativ Company